top of page

20η Βράβευση | 2018

Απονομή του Βραβείου της Χρονιάς «Μανώλης Χριστοφίδης» στη HELLAS SAT

Χαιρετισμός Προέδρου Ο.Ν.Ε.

Επιτρέψτε μου, αφού πρώτα αναφέρω ότι υιοθετώ το πρωτόκολλο, να αρχίσω το χαιρετισμό μου ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον πρόεδρο Αναστασιάδη για την τιμή που μας κάνει να είναι και απόψε μαζί μας. 20 συναπτά έτη συμπληρώνει ο θεσμός, 20 βραδιές με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να είναι αυτός που απονέμει το βραβείο.

Φίλες και Φίλοι,
Ονείτισσες και Ονειτες,


Σας καλωσορίζω στην επετειακή 20 η βραδιά απονομής του Βραβείου της Χρονιάς «Μανώλης Χριστοφίδης». Πέρασαν κιόλας 20 χρόνια από τότε που οι προκάτοχοι μας πήραν την απόφαση να εισαγάγουν το  συγκεκριμένο θεσμό και είμαι σίγουρος πως σήμερα θα αισθάνονται υπερήφανοι γιατί τα Βραβεία της  Χρονιάς Μανώλης Χριστοφίδης έχουν πλέον καθιερωθεί και είναι από τους μακροβιότερους αυτού του τύπου θεσμούς στο νησί μας, αν όχι ο μακροβιότερος. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως και όλους εσάς που μας τιμάτε απόψε με την παρουσία σας αλλά και αυτούς που εξέφρασαν την επιθυμία να παραστούν στην αποψινή εκδήλωση. Το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον μας τιμά ιδιαίτερα. Θεωρώ υποχρέωση μου να  ευχαριστήσω και δημοσίως όλους τους συνεργάτες μου στην ΟΝΕ για την άρτια οργάνωση της αποψινής βραδιάς.


Η αποψινή βραδιά είναι όμως ξεχωριστή και για έναν επιπλέον λόγο. Την μέρα απονομής του βραβείου της χρονιάς Μανώλης Χριστοφίδης, την κορυφαία μέρα για την ΟΝΕ κάθε χρόνο, επιλέξαμε εφέτος να τη συνδυάσουμε με μια κίνηση που ως ΟΝΕ θεωρούμε χρέος μας. Μια κίνηση προς έναν άνθρωπο που ήταν πάντα διπλά στην οργάνωση μας. Ένα αειθαλή πολίτικο που τον συντροφεύει πάντα το ήθος και η αγάπη του για τον τόπο. Έναν αθεράπευτο ευρωπαΐστη που αφήνει φεύγοντας από την ενεργή πολίτικη ανεξίτηλα γραμμένο το όνομα του στις σελίδες της ιστορίας της παράταξης και του τόπου.

Αγαπητέ κ. Κασουλίδη, σε χαιρετούμε εκ του μακρόθεν και σε ευχαριστούμε ξανά για όλα όσα προσέφερες. Περισσότερα για την τιμητική απονομή στον κ. Κασουλίδη στη συνέχεια της αποψινής βραδιάς. Η προσπάθεια μας φίλες και φίλοι για συνεχή αναβάθμιση της ΟΝΕ συνεχίζεται. Σε μια σύντομη αναδρομή των πεπραγμένων το τελευταίο διάστημα σημειώνω κυρίως το καταστατικό συνέδριο του ΔΗΣΥ που πραγματοποιήθηκε πριν μερικούς μήνες κατά τη διάρκεια του οποίου εγκρίθηκε ομόφωνα καταστατική αλλαγή για συμμετοχή του εκάστοτε Προέδρου της ΟΝΕ στο Εκτελεστικό γραφείο του κόμματος και συμμετοχή και των τριών αντιπροέδρων της Οργάνωσης μας στο Πολιτικό Γραφείο της παράταξης.


Επίσης, πριν μερικούς μήνες, αποφασίζαμε και εγκαινιάσαμε μια νέα προσπάθεια για να διατηρήσουμε σειρά επαφών με διάφορους φορείς και οργανώσεις με τους οποίους πιστεύουμε πως η συνεργασία θα μας βοηθήσει ως ΟΝΕ να βελτιωθούμε και να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα. Συνεργασίες όπως για παράδειγμα αυτές που εγκαινιάσαμε με την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Κύπρο, το Ίδρυμα Ερευνάς και Καινοτομίας και τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, είναι θα έλεγα μόνο η αρχή. Θα αποφύγω τον πειρασμό να αναφέρω περισσότερα για τις δράσεις και ενέργειες της ΟΝΕ το τελευταίο διάστημα καθώς η αποψινή βραδιά ανήκει σε άλλους και όχι σε εμάς.


Φίλες και Φίλοι,
Φέτος συνεχίζουμε από εκεί που μείναμε πέρυσι. Η ομάδα των νεαρών επιστημόνων της Ομάδας Nestfold ενδεχομένως να είναι σήμερα στο σημείο που κάποτε ήταν η Hellas Sat. Δεν θα ξεχάσω, όταν για πρώτη φορά συναντήθηκα με τον κ. Πρωτοπαπά, διευθύνων σύμβουλο της Hellas Sat, τα λόγια του αναφορικά με την αντιμετώπιση της οποίας έτυχαν όταν πήραν τότε την απόφαση και έθεσαν ως στόχο την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου. Πολλοί τους αμφισβήτησαν, αγγίζοντας καμία φορά και τα όρια της ειρωνείας, αφού αδυνατούσαν να πιστέψουν πως κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό. Αυτό όπως καταλαβαίνετε ουδόλως το άφησαν να τους επηρεάσει. Η επιτυχία της Hellas Sat πληροί τα πολλά κριτήρια που θέσαμε για την φετινή μας επιλογή, κυριότερα όμως το κριτήριο για επιβράβευσή της καινοτομίας και των προσπαθειών που μας αναγκάζουν να πιστεύουμε πως όλα είναι εφικτά, προσπάθειες το αποτέλεσμα των οποίον καταγράφεται για αρκετά χρόνια τώρα και προσπάθειες που αυξάνουν το γεωγραφικό μέγεθος της χώρας μας. Ο αείμνηστος Μανώλης Χριστοφίδης θα ήταν είμαι βέβαιος σύμφωνος με τη συγκεκριμένη επιλογή. Δεν θα αναφερθώ εκτεταμένα στα επιτεύγματα της Hellas Sat, θα τονίσω όμως το γεγονός πως τον Φεβρουάριο του 2018, εκτόξευσε με επιτυχία το 3o της δορυφόρο, τον HELLAS SAT 4, ο οποίος είναι ο πιο μεγάλος εμπορικός δορυφόρος που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα από Lockheed Martin.

Αξίζει όμως θεωρώ να προσθέσω σε αυτή τη σύντομη αναφορά πως η Hellas Sat παρέχει σήμερα με επιτυχία δορυφορικές υπηρεσίες υψίστης αξιοπιστίας σε πάνω από 30 χώρες στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και υποσαχάρια Αφρική. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη παρακολουθούν σήμερα από τους δορυφόρους της εταιρείας συνδρομητική τηλεόραση πάνω από 3.5 εκατομμύρια συνδρομητές. Η Hellas Sat τα κατάφερε με την επίτευξη διαφόρων συνεργασιών, αφήνοντας πίσω της τα στενά γεωγραφικά όρια της Ελλάδος και της Κύπρου, με προσήλωση στο στόχο και με δεδομένη την πίστη στην υλοποίηση του οράματος της. Συνεχίζει ακάθεκτη την προσπάθεια αυξάνοντας τα επιτεύγματα της και βάζοντας για τα καλά το όνομα της στον χάρτη των εταιρειών που παρέχουν δορυφορικές υπηρεσίες. Τα επιτεύγματα της Hellas Sat θα πρέπει να αποτελούν φάρο και προορισμό, για τον κάθε νέο επιστήμονα, για την ίδια την πολιτεία. Και εις ανωτέρα τους ευχόμαστε.

Φίλες και Φίλοι,
Η τεχνολογία αλλάζει με γεωμετρικούς ρυθμούς. Αλλάζει τόσο γρηγορά που ακόμη και χώρες πολύ μεγαλύτερες από την Κύπρο μας κινδυνεύουν να βρεθούν σε δυσμενή θέση αν δεν καταφερουν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς αυτούς, να καινοτομήσουν και να εξαντλήσουν τα περιθώρια για πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων τους. Αντίθετα, μικρές χώρες όπως το νησί μας, έχουν πλέον την ευκαιρία να πέτυχουν πολύ περισσότερα από αυτά που τους επιτρέπει το μικρό γεωγραφικό τους μέγεθος. Χώρες όπως για παράδειγμα η μικρή Εσθονία έχουν καταφέρει να ψηφιοποιήσουν σχεδόν όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται από το κράτος βελτιώνοντας σημαντικά το επίπεδο ζωής των πολίτων τους ενώ παράλληλα μειώνουν δραματικά το κόστος και το χρόνο παροχής αυτών των υπηρεσιών.

Ως ΟΝΕ θα θέλαμε να χαιρετίσουμε την απόφαση του ΔΗΣΥ, που κοιτάζοντας μπροστά στην Κύπρο του 2030, καθορίζοντας τις προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια, δίνει τεράστια σημασία στον τομέα της εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων της τεχνολογίας, στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, όχι καταγράφοντας συνθήματα αλλά με συγκεκριμένο όραμα, με πλάνο και στρατηγικές που θα ενισχύσουν τις προσπάθειες επίτευξης του στόχου. Το όραμα του ΔΗΣΥ για την Κύπρο του 2030 έχει παρουσιαστεί αναλυτικά πριν από μερικές μέρες από τον πρόεδρο της παράταξης μας. Σήμερα θα αρκεστώ στο να αναφέρω πως κινήσεις όπως αυτές που πρόσφατα αποφάσισε η Κυβέρνηση για εισαγωγή του Εθνικού Σύστηματος Διακυβέρνησης Έρευνας και Καινοτομίας το οποίο περιλαμβάνει νέους θεσμούς και σώματα, όπως το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ), τον Επικεφαλή Επιστήμονα, τους «Συντονιστές Ε&Κ» σε όλα τα Υπουργεία είναι σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σημαντικό ότι οι προσπάθειες ενισχύονται και οικονομικά από την πιο πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αλλαγή των κριτηρίων του σχεδίου πολιτογράφησης που προνοούν μεταξύ άλλων την καταβολή υποχρεωτικής δωρεάς ποσού ύψους 75,000 ευρώ από κάθε επενδυτή στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας όπως έχει πλέον μετονομαστεί το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας. Ενδεικτικά να αναφέρω πως με αρκετά συντηρητικούς υπολογισμούς ένα ποσό πέραν τον 30,000,000 ευρώ θα κατατεθεί εντός ενός έτους από την έναρξη της εφαρμογής των νέων κριτηρίων στο ταμείο του Ιδρυματος. Σε αυτό το μοτίβο θα πρέπει να συνεχίσουμε ως πολιτεία ώστε να είμαστε έμπρακτα συμπαραστάτες σε συνεργασίες, πρόσωπα ή/και ιδέες που μπορούν να πάρουν τη χώρα μας μπροστά. Δίπλα σε αυτούς που μπορούν να μας οδηγήσουν σε πολλά νέα παραδείγματα τύπου Hellas Sat, που μπορούν να κάνουν τη μικρή μας Κύπρο πολύ πολύ μεγαλύτερη.

 

Φίλες και φίλοι,
Στις 26 του μήνα επιλέγουμε να συνεχίσουμε. Να συνεχίσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης και της προοπτικής. Επιλέγουμε να μην αφήσουμε ούτε αυτούς που αναζητούν δανεικές ψήφους ούτε αυτούς που αμφιβάλουν για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης να μας γυρίσουν πίσω. Στις 26 του μήνα ψηφίζουμε, προχωρούμε. Πολλά συγχαρητήρια στην Hellas Sat.

 

Σας ευχαριστώ,

Μάριος Πελεκάνος

Πρόεδρος Ο.Ν.Ε.

bottom of page