top of page

15η Βράβευση | 2015

Απονομή του Βραβείου της Χρονιάς «Μανώλης Χριστοφίδης» στον Δρ Ιούλιο Γεωργίου

Με το Βραβείο της Χρονιάς «ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ» 2015 τιμήθηκε από την Οργάνωση Νέων Επιστημόνων (Ο.Ν.Ε.) ο Δρ Ιούλιος Γεωργίου, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα  Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου, για την συνολική προσφορά του στους τομείς της Έρευνας και της Καινοτομίας. Η Βραδιά Απονομής του εν λόγω Βραβείου στον Δρα Γεωργίου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, του Προέδρου της Ο.Ν.Ε. κ. Δημήτρη Δημητρίου, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, του Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης, Καθηγητή Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου, Βουλευτών, Υπουργών και πλήθος κόσμου.

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση για την απονομή του Βραβείου «Μανώλης Χριστοφίδης» της Ο.Ν.Ε. προς τον Ιούλιο Γεωργίου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συνεχάρη θερμά τον Ιούλιο Γεωργίου για τις εξαίρετες επιδόσεις του στην Επιστήμη, καθώς και το Πανεπιστήμιο Κύπρου για τις επιδόσεις και τις συνεχείς αναβαθμίσεις του. «Αυτός ο τόπος, δεν θα πάψει ποτέ να μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις μεγάλες, τις αστείρευτες δυνατότητές του. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου – και χαίρομαι ιδιαίτερα που τιμάται απόψε το Πανεπιστήμιο και χαιρετίζω την παρουσία του Πρύτανη και του Αντιπρύτανη- συνηθίζει να λέει πως ο χρυσός αυτού του τόπου είναι οι άνθρωποί του και έχει απόλυτο δίκιο. Το γεγονός αυτό επιφορτίζει εμάς ως πολιτική ηγεσία, με μία φοβερή ευθύνη: Να δώσουμε τις ευκαιρίες στη νέα αυτή γενιά των ταλαντούχων ανθρώπων, να αναδείξουν τις ικανότητές τους, να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους, να δημιουργήσουν στον ίδιο μας τον τόπο, για τον ίδιο μας τον τόπο».

Ο Πρόεδρος της Ο.Ν.Ε. κ. Δημήτρης Δημητρίου στην ομιλία του σημείωσε ότι στο πρόσωπο του Δρα Ιούλιου Γεωργίου, τιμούμε μαζί και όλους τους ερευνητές και καθηγητές πανεπιστημίων που επέστρεψαν στην Κύπρο. «Τιμούμε αυτούς που κόντρα στις σειρήνες του εξωτερικού με τις δελεαστικές προσφορές από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, με τα σαφέστατα περισσότερα κονδύλια, με τις ομολογουμένως καλύτερες προσβάσεις και υποδομές, επέλεξαν να επιστρέψουν και να παραμείνουν στην Κύπρο και να δημιουργήσουν από εδώ. Να κατοχυρώνουν τις επιτυχίες τους από τον τόπο μας, να φτιάξουν εδώ τα εργαστήρια τους, να παλεύουν καθημερινά με την γραφειοκρατία και να βοηθήσουν στην καλλιέργεια της κουλτούρας στην έρευνα και την καινοτομία. Αυτή τους η τολμηρή επιλογή για παραμονή και παραγωγή έργου στην Κύπρο αποτελεί πράξη πατριωτισμού. Γιατί πατριωτισμός δεν είναι οι εθνικιστικές κορόνες από βολεμένες καρέκλες, είναι η πίστη στην πατρίδα και η επίμονη προσπάθεια για ουσιαστική παραγωγή έργου και αλλαγή νοοτροπιών στην πράξη. Σήμερα τιμούμε και το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο δραστηριοποιείται ο φίλος Ιούλιος, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, που εδώ και 25 χρόνια κτίζει μέρα με την μέρα, κουλτούρα έρευνας και καινοτομίας».

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιούλιος Γεωργίου τόνισε ότι βράβευση αυτή είναι και «έμμεση» βράβευση της ερευνητικής  του ομάδας και του Πανεπιστημίου Κύπρου. «Όπως ο πιλότος της φόρμουλα 1 εξαρτάται από τους μηχανικούς του και την ομάδα στήριξης για να νικήσει κάποιο αγώνα, έτσι και ο ακαδημαϊκός εξαρτάται από τους ερευνητές, τις υποδομές και το διοικητικό προσωπικό για να παράξει σημαντικό ερευνητικό έργο. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει μια εξαιρετική Πρυτανεία που με όραμα εργάζεται σκληρά για να διασφαλίσει τις σωστές συνθήκες εργασίας».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης αφού συνεχάρη ιδιαίτερα τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ιούλιο Γεωργίου για τις εξαιρετικές του επιδόσεις σημείωσε ότι «ο συνάδελφος Ιούλιος Γεωργίου είναι ένας πολύ παραγωγικός και δημιουργικός άνθρωπος. Είμαστε τυχεροί που τον έχουμε μαζί μας και τυχερό που το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό που κάνει τη διαφορά. Το Πανεπιστήμιο της Διασποράς θα δημιουργήσει ακόμη καλύτερες συνθήκες αριστείας. Εκ μέρους της Πανεπιστημιακής Κοινότητας θα ήθελα να πω ένα μεγάλο μπράβο στον συνάδελφο Ιούλιο για την επιτυχία του».

bottom of page