H Κύπρος που θέλουμε

Είμαστε έτοιμοι για λύση;
May 2, 2015

H Κύπρος που θέλουμε

Ζούμε σήμερα μέρες που η αυτοπεποίθηση της χώρας και όλων μας ήταν στο ναδίρ. Είμαστε σε σοκ, όχι τόσο γιατί τώρα ακούμε μαθαίνουμε το πόσο μεγάλος είναι ο στάβλος του Αυγέα. Αυτό το

σιγοψιθυρίζαμε μαζί με τους γύρω μας στο καφενείο και το ζούσαμε, σε σαφώς μικρότερο βαθμό, όταν «πέφταμε» στην ανάγκη. Το σοκ προέρχεται από το ξεγύμνωμα όλων των θεσμών και των προσώπων. Θεσμών που μέχρι πρότινος τύγχαναν σεβασμού και εκτίμησης από την κοινή γνώμη. Η εισαγγελία και η δικαιοσύνη άλλωστε, ήταν πάντα το αποκούμπι όλων μας. Πιστεύαμε στο αδέκαστό τους και ήταν πάντα ένα σκαλί τουλάχιστον πιο ψηλά από τις δύο άλλες εξουσίες, την εκτελεστική και την νομοθετική. Από την Τρίτη που καταβαραθρώθηκε και η δικαιοσύνη στον τόπο μας, κυριαρχεί σε όλους, το ερώτημα, τι κάνουμε από εδώ και πέρα, αν υπάρχει ελπίδα και από μπορούμε να βγούμε από το έλος με τα κουνούπια, τα τρωκτικά και τους κροκόδειλους.

Δεν θα μπω στην λεπτομέρεια του πορίσματος Καλλή, ούτε στην αντιδικία του Γενικού με τον Βοηθό του και του Γενικού Εισαγγελέα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συμφωνούμε στο ότι υπάρχει σήψη και διαφθορά παντού. Προσωπικά δεν πιστεύω πως οι πρόωρες εκλογές είναι λύση. Αντιθέτως, θα βγάλει αρκετούς από τις δύσκολές τους θέσεις, και θα δώσει την ευκαιρία σε αρκετούς λαοπλάνους, λαϊκιστές να επιπλεύσουν, πατώντας πάνω στους κάλλους που σήμερα έχουμε. Συμφωνούμε όμως πως πρέπει να καθαρίσει ο τόπος, όλοι να τα πουν όλα, να σπάσουν όλα τα αποστήματα, να πάνε στην φυλακή όλοι όσοι πρέπει να πάνε, στα σπίτια τους επίσης όλοι όσοι πρέπει ή και θέλουν να κρυφτούν.

Προτεραιότητα δεν πρέπει να είναι αν θα σωθεί η παρούσα κυβέρνηση, αν ο Εισαγγελέας θα κερδίσει την μάχη από τον Βοηθό ή αν η Διοικήτρια της Κεντρικής εκεί που ήταν κατηγορούμενη σήμερα χαμογελά με το αυτογκόλ που έφαγε ο Ρίκκος με την επιμονή του για διορισμό ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή. Προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ουσία που κρύβεται πίσω από τα κουτσομπολιά της σημερινής επικαιρότητας.

Θα πρέπει να «πιάσουμε από τα μαλλιά» την ευκαιρία που οι συγκυρίες κατά λάθος μας έδωσαν. Ευκαιρία για κάθαρση, πλήρη και ουσιαστική, για να πάνε όσοι πρέπει να πάνε ενώπιον της δικαιοσύνης και από εκεί και πέρα στην φυλακή. Χωρίς διακρίσεις επώνυμων και ανώνυμων, μακριά από κουμπαριές και συνεταιρισμούς και με τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που θα ανακοινωθούν.

Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να γίνει για να πιστέψουμε πως υπάρχει μια άλλη Κύπρος, η Κύπρος που θέλουμε. Δεν υπάρχει καμία ουσία να ανακοινώνονται μεταρρυθμίσεις, καινοτομίες , διαρθρωτικές αλλαγές, επιδόματα και προγράμματα για μείωση της ανεργίας αν την επόμενη μέρα θα ξεφυτρώνουν σκάνδαλα και μίζες, με την δικαιοσύνη να παρακολουθεί αμέτοχη τα διαδραματιζόμενα. Σημαντικό επίσης, για να φτιάξουμε την Κύπρο που θέλουμε είναι η επιλογή σε καίριες θέσεις ανθρώπων, πρωτίστως ηθικών, και δευτερευόντως άξιων και ικανών. Και ο πιο ικανός να διοριστεί, αν είναι ανήθικος θα σου δημιουργήσει πρόβλημα. Ένας ηθικός όμως, έστω και αν υστερεί, θα σου προσφέρει περισσότερα και θα σε αφήνει τα βράδια να κοιμάσαι ήσυχα και με γαλήνη.

Ο Δημήτρης Μ. Δημητρίου είναι Πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων (ΟΝΕ) ΔΗΣΥ / dmdemetriou@me.com